Offset of digitaal drukken? 17 jun

Offset of digitaal drukken?

Op het gebied van drukwerk is er van alles mogelijk. Wanneer je dan voor het eerst drukwerk wilt bestellen kan het misschien voorkomen dat je wat overweldigd raakt door alle grafische termen die op je afkomen en alle keuzes die je moet maken. Wij krijgen dan ook regelmatig de vraag “Wat is nu het verschil tussen digitaal en offset drukken en welke moet ik kiezen?”. In dit artikel vindt je de belangrijkste verschillen en leggen we je uit waar je rekening mee moet houden bij de keuze voor offset of digitaal drukken.

Wat is offset drukken?

Offset drukken is één van de meest gebruikte druktechnieken. Bij deze vorm van drukken wordt er over het algemeen gebruik gemaakt van een dunne aluminium plaat waar via de fotografische weg een beeld op wordt aangebracht. Vervolgens moet deze, om een afdruk te kunnen krijgen van deze offsetplaat, vochtig worden gemaakt. Alle niet beeld delen nemen dit vocht aan. Daarna wordt er vettige inkt op de plaat aangebracht. De inkt zal alleen op de beelddelen worden aangenomen aangezien de vochtige niet beeld delen de inkt zullen afstoten. Dan wordt de inkt op een rubberen doek gedrukt en dit rubberen doek drukt het beeld vervolgens weer op het papier. De te drukken beelden komen niet rechtstreeks in aanraking met het papier. Vandaar ook de naam offset drukken.

Wat is digitaal drukken?

Digitaal drukken is een relatief recente technologie. Digitaal drukken is een proces waarin alles vanaf het ontwerp tot aan het drukwerk digitaal is. Er wordt bij digitaal drukwerk zonder tussenkomst van analoge films of drukplaten geproduceerd. Het digitaal aan te leveren bestand wordt namelijk rechtstreeks doorgestuurd naar de pers en afgedrukt. Bij deze vorm van drukken is het voorproces een stuk korter en kan er veel sneller worden geproduceerd.

Het verschil tussen offset en digitaal drukken

In het verleden kon het verschil in kwaliteit tussen offset en digitaal drukwerk zeer goed worden waargenomen. De offset drukmethode gaf namelijk, tot een aantal jaren geleden, ten opzichte van digitaal drukken een veel strakker eindresultaat. Maar met de nieuwste technieken en digitale drukpersen is tegenwoordig het kwaliteitsverschil nog maar nauwelijks waar te nemen. Daarnaast is er ook bijna geen verschil meer in te gebruiken papiersoorten.

Het grootste verschil tussen de twee drukmethoden zijn de opstartkosten en de snelheid waarmee er gedrukt kan worden. De vaste kosten van digitaal drukken liggen per opdracht namelijk een stuk lager dan bij offset drukken. De variabele kosten per vel liggen daarentegen weer een stuk hoger. Hierdoor is het digitaal drukken vooral interessant voor kleinere oplages, drukwerk dat gepersonaliseerd dient te worden of wanneer er snel moet worden geleverd. Voor grotere oplages die niet snel geleverd dienen te worden zal het veel voordeliger zijn om voor offset drukwerk te kiezen.

Wanneer kies je voor offset drukken en wanneer voor digitaal drukken?

Je kan het beste kiezen voor offset drukwerk bij:

  • Opdrachten met grote oplages

  • Drukwerk waar hoge kwaliteit en kleurechtheid een belangrijke rol spelen

Digitaal drukken is het beste voor:

  • Kleine oplages
  • Drukwerk dat snel moet worden gedrukt
  • Drukwerk dat gepersonaliseerd moet worden

Meer informatie?

Bij Enveloprint bieden wij beide drukmethodes aan. Wilt u meer weten over onze drukmethodes? Klik dan hier of neem contact op met één van onze vakmensen voor deskundige informatie. Bel ons  op +31 (0)315 659696 of mail naar sales@enveloprint.nl

Prettig concept met veel extra's

Prettig concept met veel extra's

Al ons drukwerk brengen we onder bij Enveloprint Business Papers. De lijnen zijn kort; we hebben onze eigen contactpersoon. Ze werken snel en afspraak is afspraak. Dat werkt heel prettig.

Medewerker VGZ
.

Prettig concept met veel extra's
De naam doet vermoeden dat we alleen in enveloppen doen maar niets is minder waar!

De naam doet vermoeden dat we alleen in enveloppen doen maar niets is minder waar!

Ondanks dat onze naam iets anders doet vermoeden doen wij veel meer dan enveloppen alleen.

Ed van Craaikamp
directeur

De naam doet vermoeden dat we alleen in enveloppen doen maar niets is minder waar!