Papier vs digitaal 2 mei

“Go paperless, go green” is tegenwoordig een veelgebruikte slogan door zowel bedrijven als overheden om  klanten en werknemers te laten switchen naar elektronische communicatie, maar is dit wel zo milieuvriendelijk als dat wordt beweerd? 

De uitstoot van CO2 van het papier dat jaarlijks bij huishoudens  binnenkomt via de brievenbus is te vergelijken met die van de productie van 9 liter melk. Of met het vliegen van ongeveer zes minuten (Gemeten per stoel in een vliegtuig). Dit komt overeen met 0,1% van de totale CO2 uitstoot die door Europese huishoudens wordt veroorzaakt. Hierbij is nog geen rekening gehouden met de reductie van CO2 die wordt gerealiseerd door de grondstof van papier: hout (bos). Mede dankzij de papier industrie is het Europese bosoppervlak  met 30% gegroeid in de afgelopen 50 jaar. Een papieren mailing heeft een indirecte uitstoot van tussen de 9 en 14 gram CO2 terwijl de CO2 uitstoot van digitale communicatie 6 gram bedraagt. Dit lijkt aanzienlijk lager, maar in werkelijkheid ligt dit toch wat anders.

Voor het verzenden van e-mail is namelijk elektriciteit nodig en in Nederland wordt de elektriciteit grotendeels verkregen door het opstoken van niet hernieuwbare stoffen zoals aardolie en steenkool. Deze fossiele brandstoffen raken op en kunnen niet aangevuld worden. Ook het produceren van elektronische apparatuur zoals servers, computers, tablets en smartphones wordt grotendeels geproduceerd van olie en andere bronnen die steeds schaarser aan het worden zijn.

Een verscheidenheid aan studies toont zelfs aan dat er minimaal zeven mails moeten worden verstuurd om hetzelfde resultaat te kunnen behalen als dat van een papieren mailing. Wanneer er dan wordt gekeken naar de CO@ uitstoot op basis van effectiviteit dan vertegenwoordigd elektronische communicatie een CO2 uitstaat die vele malen, namelijk drie tot vier keer, hoger ligt dan die van een papieren mailing. Daarbij komt ook dat aan iedere verzonden e-mail  er gemiddeld gezien 95 spamberichten plakken. Deze berichten zijn meestal onzichtbaar, maar zijn wel een aanzienlijke belasting op het netwerk. Ook deze berichten kosten dus energie. Op jaarbasis zijn spammails zelfs goed voor 17 miljoen ton aan CO2 uitstoot. Het ligt zelfs in de lijn der verwachting dat de ICT sector de luchtvaart in gaat halen wanneer het gaat om CO2 uitstoot.

Daarnaast is papier een van de meest gerecyclede producten  ter wereld. In de EU wordt zelfs 57 miljoen ton per jaar aan papier ingezameld en gerecycled. Nederland is zelfs koploper op het gebied van hergebruik. Maar liefst 84% van het geconsumeerde papier wordt namelijk gerecycled en opnieuw gebruikt voor bijvoorbeeld krantenpapier of het produceren van verpakkingsmaterialen. Daarnaast kan papier zelfs vijf tot zes keer gerecycled worden.

 

 

Bronnen:

  • Twosides.info
  • prn.nl
De naam doet vermoeden dat we alleen in enveloppen doen maar niets is minder waar!

De naam doet vermoeden dat we alleen in enveloppen doen maar niets is minder waar!

Ondanks dat onze naam iets anders doet vermoeden doen wij veel meer dan enveloppen alleen.

Ed van Craaikamp
directeur

De naam doet vermoeden dat we alleen in enveloppen doen maar niets is minder waar!
Prettig concept met veel extra's

Prettig concept met veel extra's

Al ons drukwerk brengen we onder bij Enveloprint Business Papers. De lijnen zijn kort; we hebben onze eigen contactpersoon. Ze werken snel en afspraak is afspraak. Dat werkt heel prettig.

Medewerker VGZ
.

Prettig concept met veel extra's